Viorel Darie - Cântec pentru Bucovina

Home
Activitatea Informatică
Activitatea Literară
Programarea Şahului
Creaţii Literare
Cărţi WOBOOK
Galerie Poze
Muzică
Opinii
Contact
Site-uri Prietene

Activitatea Profesională



A. Copilăria, şcoala, facultatea

M-am născut în anul 1950, în comuna Moldoviţa, într-o casă modestă pe un superb deal de la marginea satului Acest deal va fi raiul în jurul căruia se va învârti toată istoria copilăriei mele până la plecarea la studii la facultate, la Iaşi. Dumnezeu a binecuvantat aceste locuri cu frumuseţi rare, care şi-acum îmi umplu sufletul de bucurie.
Am început şcoala în satul Demacuşa, am continuat-o în comuna Moldoviţa, tot acolo am făcut şi Liceul Teoretic.
Am avut profesori extraordinari, dar cel mai apropiat sufleteşte de mine a fost profesorul meu de matematică, Dan Bortă. Sub îndrumarea lui rezolvam probleme din Gazeta Matematică, culegeri de probleme, mergeam la concursuri de Olimpiadă de Matematică la Suceava.
Apoi a trebuit să plec din Moldoviţa, m-am înscris la Facultatea de Matematică-Mecanică la Iaşi. Visam experimente ştiinţifice remarcabile, teoreme, algoritmi senzaţionali. Dar, până una alta, trebuia să învăţ, la rând, ca toţi studenţii, toate cursurile.


B. Activitatea de cercetare la ITC - Institutul pentru Tehnică de Calcul, Bucureşti

La ITC, unde m-am angajat în 1973, trebuia s-o iau de la capăt: Trebuia să învaţ arta programării calculatoarelor. Diferenţa de la gândirea matematică la gândirea informatică este destul de mare. De abia după mulţi ani poţi să-ţi dai seama că cele două domenii au multe afinităţi. Din păcate, aşa cum o demonstrează multe cariere de succes atât în matematică, cât şi în informatică, cele două domenii pot exista fără să interfereze prea mult unul cu altul.
Dar eu vroiam neapărat o punte de legătură între cele două ştiinţe. Şi-am găsit: Algoritmi legaţi de cercetarea operaţională, optimizări, combinatorică, limbaje tehnologice, programarea şahului şi altele. Am reuşit să fac ordine în mintea şi în preocupările ştiinţifice.
Aşa s-au născut cele mai reuşite realizări ale mele în domeniul informaticii.
Problema programării şahului mi-a frământat mintea începând de prin anul 1973, când eram la armată. Aveam timp destul să definesc formal algoritmi de calcul al mutărilor optime în şah. Erau idei multe de rezolvare a oricărei probleme de natură combinatorială, de optimizare. Dar, practic, n-a mai fost nevoie să intru şi la alte preocupări de cercetare operaţională, şah-ul programat e un domeniu aşa de plin de provocări, cere atâta inventivitate algoritmică, încât nu mai e loc şi pentru alte preocupări de aceiaşi natură.
Evident, la ITC nu m-am preocupat doar de şah programat. Erau şi probleme de serviciu de abordat: sisteme/subsisteme de operare, compilatoare tehnologice, automatizări de proiectare de echipamente electronice, prelucrări de imagini. Însă, cel puţin între anii 1976-1986 am avut ca hoby intens programarea şahului, pe maşini variate: Felix C256, M18, automat de jucat şah (variante Labirint 64, Astro-64). În ultimii ani am reluat programarea şahului pe calculatoare performante de tip PC cu procesoare Intel sau AMD.

C. Alte locuri de muncă


La ITC am prins şi Revoluţia română din 1989. Apoi tranziţia, care, pentru ITC a fost dură, specialiştii au început să se împrăştie, plecănd în alte ţări, sau la bănci, unii şi-au făcut firme personale. În urma unor asemenea frământări, am plecat şi eu la firma particulară SICOMP, condusă de inginerul Sorin Ionescu. Dar nici aici n-am stat mai mult de un an, erau vremuri grele pentru găsirea de contracte rentabile de informatizare. Am sfârsit prin a mă angaja la Banc Post, ca analist programator.
La Banc Post nu era loc de prea multă teorie informatică, trebuiau realizate aplicaţii practice care să susţină informatic banca. Şi asta am şi făcut. Aici am deservit mai multe aplicaţii informatice: alocaţii pentru copii, conturi bancare, sisteme de raportare, etc.

Am plecat însă şi de la Banc Post, după ce banca a fost cumpărată de greci. 25% dintre salariaţii băncii au plecat, cu compensaţii. Am plecat şi eu. Am găsit repede de lucru la SIVECO, unde aveam funcţia de analist programator. Aici am lucrat pentru aplicaţii de informatizare a unor instituţii cum ar fi: Consiliul de Supraveghere al Asigurărilor (CSA), sau Ministerul Muncii, sau APIA. Apoi am mai fost angajat, timp de doi ani la firma Bussines Information Systems, care are realizate aplicaţii pentru transferuri interbancare de valori.
În prezent sunt angajat al TVR ca programator de aplicaţii informatice. Chiar îmi place, oamenii îşi văd de treabă, nu există un stres specific realizării de contracte pentru beneficiari din afara instituţiei, deşi TVR susţine şi acţiuni de promovare a multor firme şi instituţii.

D. Alte articole publicate privind activitatea profesională

În revista Market Watch am publicat mai multe articole despre activitatea mea profesională, ca urmare a bunăvoinţei D-lui Călin Marcuşanu, Director al revistei Market Watch, articole sponsorizate de firma Bussines Information Systems condusă de D-nul Sorin Guiman. Înserăm câteva link-uri la aceste articole:

Otilia Bălinişteanu

Interviu cu Viorel Darie despre programarea şahului şi despre informatica

În numărul din Oct 2008 :

Cum au rapus şahistii dihania preistorică numită Felix C256

În numărul din Nov 2008 :

Viorel Darie despre colegi de breaslă (I)

În numărul din Dec 2008 :

Viorel Darie despre colegi de breaslă (II)

 

În numărul din Feb 2009 :

Viorel Darie creatorul primului program de şah pe calculator din România

În numărul din Martie 2009 :

Amintiri din Pelerinajele Informaticienilor Români in China

- nepublicat - Călătoriile în URSS ca specialist în informatică la şedinţele SUMEC